Meret Oppenheims surrealistiska konst, mode och poesi på EMMAs huvudutställning på våren | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

18.12.2017

EMMAs huvudutställning våren 2018, Meret Oppenheim: Psykets speglar, presenterar en av de få kvinnliga surrealisterna. Oppenheim som i sin konst hämtade inspiration ur sitt undermedvetna och sina drömmar var före sin tid också med sin personliga feminism.

Meret Oppenheim (1913–1985) har kallats för en feminismens pionjär: hon ville ifrågasätta det moderna samhällets könsnormer och ge kvinnan större frihet. Oppenheim trodde inte på traditionella könsroller utan ansåg att psyket är androgynt.

Tankar kring identitet och sexualitet kom att bli ett mycket centralt tema i hennes produktion. Vardagliga föremål, klädesplagg och möbler får på utställningen ett överraskande nytt liv: ett bord har fågelben, en klänning är gjord av papper, en armring är pälsbeklädd. Det var inget bruksmode Oppenheim skapade, utan hon genomförde djärva idéer som ofta refererade till sexualitet och fetischism. Hon använde gärna naturmaterial i sina klädesplagg och smycken. Naturen var en viktig inspirationskälla också i hennes dikter. Oppenheim förnyade surrealismen i riktning mot konceptkonst och avvek därmed radikalt från den tidens manliga surrealister. Till skillnad från Salvador Dalis och Max Ernsts storvulna konst var Oppenheims surrealism känslig, lekfull och intellektuell.

Än idag utmanar Oppenheims experimentella och överraskande konst könsrollerna. Som en fri och självständig konstnär talade hon redan på 1950-talet för könsneutralitet. Hon kritiserade indelningen av mänskligheten i två motsatta kön och menade att det är dags att glömma kampen mellan könen och omdefiniera kvinnligheten.

Den omfattande utställningen erbjuder ett sällsynt tillfälle att stifta bekantskap med en av de mest originella surrealisterna och hennes produktion. Psykets speglar är en fortsättning på EMMAs utställningsserie med internationella modernister. De tidigare utställningarna har presenterat bland andra Carol Ramas, Viktor Vasarelys och Joan Miròs konst. Produktionspartner för utställningen har varit ARTOMA Art and Cultural Management, Hamburg.

Pressbilder: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Meret+Oppenheim/
Lösenord: emmamuseum

Mer information:
Pilvi Kalhama, museichef, EMMA
pilvi.kalhama@emma.museum

Arja Miller, intendent, EMMA
arja.miller@emma.museum, +358 50 336 1980

Tiina Penttilä, utställningskurator, amanuens, EMMA
tiina.penttila@emma.museum, +358 46 877 2420

Meret Oppenheim: Psykets speglar, 14.2–12.8.2018
#emmamuseum #MeretEMMA #IamMeret

EMMA – Esbo moderna konstmuseum i Hagalund i Esbo fokuserar i sin samlings- och utställningsverksamhet på inhemsk och internationell modernism, samtidskonst och design. EMMA är beläget i det imponerande WeeGee-huset som är ritat av professor Aarno Ruusuvuori och har de till ytan största utställningslokalerna i Finland. Som visuell miljö bildar den renodlade moderna arkitekturen en effektfull inramning för verk ur EMMAs, Saastamoinenstiftelsens och Tapio Wirkkala Rut Bryk stiftelsens samlingar och även för tillfälliga utställningar.